RBS in 2019

Written by on 10 december 2018

Beste luistervinken,

RBS zal in 2019 lokale radio verzorgen voor de regio Zele, Berlare en Dendermonde.
We spreken dan nu ook van regionale radio door het clusteren van drie  lokale radiofrequenties maar gaan wel uit van een strikt lokale werking met dus aandacht voor de drie sites en hun bevolking.
RBS zal elk even uur nationaal nieuws voorzien en om 7, 9 , 11, 17 en 19 uur een regionaal bulletin met informatie uit de eigen regio gemaakt in eigen huis door 5 webredacteurs.

De opstart heeft veel technische problemen gekend; dingen die op ons af kwamen waar we geen rekening mee hadden gehouden in het origineel draaiboek voor de opstart. Veel factoren waren ook niet gekend of kregen een wijziging; planningen werden bijgestuurd. RBS had gehoopt op twee frequenties maar kreeg er drie en stond dus ook voor heel zware investeringen. Het RBS-bestuur (Ann, Alain, Jo en ikzelf)  hebben het gedaan met de hulp van een hele ploeg medewerkers; externe partners die geloofden in het project maar zonder enige lening bij een of andere bankinstelling. Het heeft dan ook allemaal wat langer geduurd dan voorzien maar in 2019 gaan we er volledig voor en de hele ploeg mag fier zijn op de verwezenlijkingen want vele handen maken licht werk.

De studio stond er nog zoals hij bijna 20 jaar geleden werd achtergelaten door de vorige radio-omroep. Volledige renovatie drong zich op en alles werd door eigen mensen gedaan.
Vernieuwing van de wandbekleding, nieuwe vloeren, elektriciteit tot een compleet nieuwe radiodesk die mag gezien worden (met dank aan de keukenfirma Aquizien en de Verffabriek, beiden uit Hamme), netwerkkabels werden getrokken, computers geinstalleerd,…kortom teveel om op te noemen.

Niemand kent zijn zendbereik tot je effectief de zenders aan zet natuurlijk en niet elke omroep houdt zich aan de regels waardoor storingen kunnen optreden bij de andere gebruikers van de FM-band.
De frequentie voor Dendermonde (waarvan de antenne zich nu in Grembergen bevindt op de watertoren) is helaas geen beste omdat een Franstalige zender ons stoort maar we roeien als David tegen de Waalse Goliath met de riemen die we gekregen hebben van de minister en het kabinet Media.
RBS prentendeert ook niet radio voor Oost-Vlaanderen te zijn wat ook niet kan met de toegekende vermogens maar we zijn wel regioradio en daar zijn we fier op.

RBS wordt in Zele gemaakt en ook daar ben ik als voorzitter en tevens geboren én getogen Zelenaar fier op. Zele kreeg als gemeente dan ook van de minister als enige omroep in de wijde regio 3 radiofrequenties; geen enkele stad in deze regio deed ons dit na.

RBS draait beperkt reclame om zijn werking te bekostigen maar is een non-non-profitorganisatie met het statuut van een vzw, die met de gewaardeerde, logistieke steun van de gemeentelijke overheden en lokale handelaars probeert radio te maken voor een breed publiek vanuit de Studio 7.
Deze radiostudio en kantoor bevindt zich bovenin de Sporthal De Zeven  maar RBS zal ook de komende jaren zijn mobiele studio inzetten om vanuit de regio programma’s of live uitzendingen te doen via de drie frequenties.

RBS zal ook in 2019 verder gaan als evenementenradio en naast de reguliere uitzendingen ook heel specifieke radio gaan maken voor bepaalde evenementen of om die via de radio te ondersteunen; via de drie eigen frequenties of via een vierde, evenementenfrequentie.

Wij willen dan ook een warme oproep doen naar verenigingen, organisaties om ons steeds vrijblijvend te betrekken bij hun activiteiten. Onze berichtgeving kost je als vereniging niets maar het is wel de kern van ons bestaan. Ons doel is dan ook weer de lokale of regionale radio naar de lokale bevolking te brengen.

Ook lokale handelaars die geen radioreclame boeken willen we toch vragen om toch mee te werken door bijvoorbeeld een affiche of flyers in de winkel te leggen zodat de radio nog beter bekend wordt bij de lokale bevolking.

Samen gaan we er voor.

Dirk, voorzitter / stationmanager


Current track

Title

Artist